Om oss

Mona

Mona Det är jag det.

Jakten är inget som är nedärvt utan något som jag förvärvat. Det blev så när jag träffade Peter. För att överhuvudtaget få träffa honom någon gång emellanåt var det till att ta på sig stövlarna... Efter något år var det inte så roligt att klampa bak i hälarna på honom, jag tog jägarexamen och började prova mina egna vingar. Det var östlajkan Bojko som blev mitt första "provobjekt". Några älgstånd kom jag i alla fall in på men ekorrstånden var desto fler... När barnen kom till världen såg jag även till att vi blev med stövare. Detta för att inviga dem på Dianas stigar under trevliga och familjära former. Det visade sig efterhand att det inte var något lyckat påhitt. Ena stövaren lärde sig aldrig skillnaden mellan orden framlänges och baklänges. Ordet tappt var också något okänt, så till vida att tog löpan slut gick det lika bra att vända om 180° och fortsätta. Andra stövaren funderade aldrig på att jaga överhuvudtaget.

Efter den sagan har det bara blivit älghundar även för min del. Det var Taggen som i början var min följeslagare under många härliga år. Med honom lärde jag mig mycket och är tacksam för de stunder vi fick tillsammans. Det är nu ett par år tillbaka sen han fick jaga vidare på andra jaktmarker men han lever kvar i många av mina härligaste minnen.

Mona

Småviltet jagas i skogarna runt Trehörningen där jag tillsammans med Peter och Jesper även jagar älg. Men för det mesta bedriver jag älgjakten i ett jaktlag väster om Skorped tillsammans med sju herrar. Jag är nyfiken på att prova på olika typer av jakt och då jag har livlig fantasi behöver inte ens vakjakt på räv bli tråkigt... Men det är få saker som slår en vacker vinterdag med solsken och en tjäder i topp!

Brinner inte lika mycket för fisket som övriga familjen även om jag brukade flugfiska med min pappa i yngre dagar. Sitter hellre med en god bok och läser i båten, på isen eller var det nu kan vara för ställe. Huvudsaken är att det är de övriga är någorlunda nöjda.

Jag är liksom Peter engagerad i Västernorrlands Älghundklubb. Där sitter jag för närvarande i styrelsen som vice ordförande. Är också dataansvarig och sköter om databiten kring jaktproven och utställningarna. Är även webbansvarig för deras hemsida och är "hjälpkommissarie" för Gideåutställningen.
Har tidigare också under ett par år suttit med i styrelsen för Svenska Älghundklubben och vid årsmötet 2015 fick jag ett återfall och kom tillbaka som ledamot och ordförande i Utställningskommittén. Vid årsstämman 2017 valdes jag även till SÄKs sekreterare.

Är genom Jägareförbundet utbildad jakhundsinstruktör på Hundskolan i Sollefteå. Tyvärr har bristen på "ledig" tid gjort att jag på senare år inte haft möjlighet att hålla några egna kurser. Vi får hoppas att det ändrar sig, för jag vet fördelarna med att ha någorlunda lydiga hundar.